yoğurt niye neden sulu olur

bu yoğurt bana göre suludur

Yoğurt niye, neden, sulu olur veya sulanır? Yoğurt sulanması iki şekilde gözlenir. Sütü mayalayıp belirli bir süre bekledikten sonra; tencere kapağı açıldığında, yoğurdun üzerinde su toplanması görülür. Yoğurdun bir başka biçimde sulanması ise, yoğurt yenmek için tencereden alındığında tencerenin belli bölgelerinde su toplanmasıdır. Önemli olan, ilkinde olduğu gibi yoğurdun üzerinde su toplanmasıdır. Yazı başlığımızı ilgilendiren esas konu yoğurdun bu sulanma şeklidir.

Yoğurt mayaladım üstü sulu oldu diyorsanız; yoğurt mayalarken sulu olursa veya yoğurt cıvık olursa ne yapılmalı? Yoğurt mayalarken sulanmaması için; sütünüz 45°C  derecenin üzerinde ise süte maya ilave etmeyin, sütün 42°C  veya 45°C  derece olmasını bekleyin. Mayayı süte ilave etmezden önce, tencerede bulunan süt 45°C  dereceye düştüğünde, biraz alarak mayanızı ilave edin ve karıştırarak inceltin. Ondan sonra sütünüze mayayı ilave edin ve karıştırın.

Sütü mayaladıktan sonra, sütün tazeliğine göre 3-4 saat içerisinde tencereyi kontrol edin. Maya tutmuşsa, tencerenin kapağını kaldırın ve soğumaya bırakın. Bu esnada tencerenin üzerine havlu veya kevgir gibi şeyler koymayın ki, yoğurt soğumaya başlarken oluşan buhar tencereden rahat çıksın. Yoğurdunuz oda sıcaklığına düşmeden kesinlikle buzdolabına koymayın. Yoğurt tenceresinin kapağı açıldıktan sonra (mevsime göre) en az 2-3 saat kapak açık olarak odanızda bekletin.

Yoğurt oda sıcaklığına düştüğünde, yoğurt tenceresinin kapağı kapatılmdana (açık olarak) buzdolabına kaldırın ve 10-12 saat buzdolabında bekletin. Süre bitiminden sonra kapağını kapatın. Bu verdiğim bilgiler kendi deneyimlerim sonucu edindiğim ayrıntılardır. Saydığım önlemleri aldıktan sonra yoğurdunuz yine sulu oluyorsa, sütünüzü kaynatırken miktarına göre litre başı 5 dakika savura savura kaynatın derim. Sütünüzü kaynattınız ama, yoğurdunuz yine sulu oluyorsa eğer, sütünüzü veya sütçünüzü değiştirin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır