evde taş gibi yoğurt nasıl yapılır


Evde taş gibi yoğurt tarifi, nasıl yapılır? Evde yoğurt yapmak isteyenler veya evde yaptığı yoğurdu beğenmeyenler, bu yazıyı size armağan ediyorum. Evde doğal yoğurt yapmanın ilk şartı, taze günlük süt ve doğal yoğurt mayasıdır. Şehir hayatında günlük süt ve doğal yoğurt mayasını tedarik etmek fazlasıyla güçtür. İşte bu güçlüğü aşmanın yolu, bu tarifle mümkündür. Sütünüzü ister sütçüden, isterseniz günlük pastorize şişe süt alın farketmez.

Elinizde hazır yoğurt mayanız yoksa, markete gidin (tarihi geçmemiş) bir kase kaymaksız  yoğurt alın. Açın yoğurdu tadına bakın, yoğurt hoşunuza gidiyorsa bu yoğurdu maya olarak kullanın. Ardından sütünüzü tencereye koyun, ocağın normal alev ayarında tencere açık olarak sütünüzü karıştırarak 10 dakika süre ile kaynatın. Sürenin bitiminde ocağı söndürün. Tencereyi ocak üzerinde bırakın veya başka bir yere alın.

Tenceredeki sütün sıcaklığı el yakmayacak dereceye düştüğünü sık sık kontrol edin. Bu kontrol, termometre ile yapılabileceği gibi; parmağınızı sütün içine daldırarakta yapılabilir. Termeometre kontrolünde süt ısısı 40°C ila 45°C derece arasında olmalıdır. Özellikle kış mevsiminde yoğurt mayalamak için; sütün ısısı üst ısı derecesinde olmalıdır. Yani; tenceredeki kaynamış süt, termometrede 45°C dereceyi göstermelidir.

Sütü parmağınızla kontrol etmek için; serçe parmağınızı süte daldırın birden on'a kadar sayıları sayın. Parmağınız sıcaklığa dayanıyorsa sütünüze mayalayabilirsiniz. Ya da, tencerenin dışından iki elinizle tencerenin sıcaklığını kontrol edin. Aynı şekilde, avuç içleriniz sütün sıcaklığına dayanabiliyorsa sütünüzü mayalayabilirsiniz. Sütünüz gerekli sıcaklığa düştüğünde tencerenize (bataniye veya kalın örtü kullanarak) yuva yapın.

Geldik en önemli konuya, burasına çok dikkat edin. Kullanacağınız yoğurt mayası oda sıcaklığında olmalıdır. 50 gram yoğurt sütü mayalamak için yeterlidir. Elli gram yoğurt, tepelice doldurulmuş bir çorba kaşığı yoğurt ağırlığına denktir. Yoğurdunuzu bir kaba koyun. Üzerine de tenceredeki sütten bir miktar alarak inceltin. Ardından mayayı tencereye ilave edin, karıştırın ve tencereyi kapağı ile değil, tel süzgeç veya kevgirle kapayın ve tencereyi güzelce sarın.

Kullandığınız süt miktarına göre; 3 ila 5 saat arasında sütünüz tam olarak mayalanacaktır, kontrol ediniz. Sütünüz tam olarak tutmuşsa kapağını üzerinden alın. Tencereyi oda sıcaklığına düşünceye kadar yerinden kaldırmayın. Oda sıcaklığına düştüğünde buzdolabına kaldırın. Her şey yolunda ise, yoğurdun çevresinde sulanma görünmeyecektir. Yoğurdunuz fazlasıyla su kesmişse, sütünüzü çok sıcak mayalamışsınız demektir, peçete ile suyunu alın. Sütünüzün tutmamış olması ise, çok düşük ısıda veya yeter miktarda maya kullanmamışsınız demektir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır