terbiyeli, sebzeli ekşili köfte tarifi
Terbiyeli, sebzeli ekşili köfte tarifi yapımında çoğunlukla patates ve havuç kullanılır. Sebzelerin köftelerle birlikte aynı sürede pişmesi için; havuç ve patates köfte iriliğinde doğranmalıdır. Ekşili köfte yemeğine ekşilik veren limon suyudur. Ekşili köfte piştikten sonra, yumurta sarısı ve limon suyu ile terbiye edilir. Terbiyesi içerisine yoğurt ilave edilirse, yemeğin lezzeti artar. Ekşili köfte harcı hazırlanırken pirinç doğrudan harç içerisine ilave edilebilir. Pirinç yarı pişmiş halde harç içerisine ilave edilirse, köftelerin şekil bozukluğunun önüne geçilmiş olur. Hangi yöntem kolayınıza gelirse onu uygulayın. Sultan, sebzeli ekşi köfte yemeğini çoğu zaman bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler lazım
- iki yüz elli gram dana kıyması
- bir soğan, bir patates, bir havuç
- bir yemek kaşığı tepeli doldurulmuş pirinç
- dört kaşık zeytinyağı
- dört kaşık yoğurt
- bir yumurta sarısı
- yarım limon suyu
- karabiber, pul biber
- bir tutam maydanoz
- tuz ve su
Yapılması
- havucu, patatesi okey zarı iriliğinde doğrayın
- soğanı rendeleyin, maydanozu kıyın
- bir kap içine kıyma, soğan, pirinç, karabiber ve tuzu koyun,
- güzelce yoğurun ve köfteyi en az 15 dakika dinlendirin
- ardından köfteden parçalar koparın irice misketler yapın
- yaptığınız misket köfteleri unlanmış tepsiye koyun
- tencereye dört bardak su koyun ve kaynatın
- üzerine köfte, patates ve havucu ilave edin; ağır ateşte otuz dakika pişirin
- bir kase içinde yumurta sarısı, yoğurt ve limon suyunu çırpın
- üzerine bir kepçe yemeğin suyundan ilave edin, karıştırın
- ve bu karışımı tencereye ilave edin karıştırın
- tencereyi ağır ateşte beş dakika kaynatın ve ocağı söndürün
- tavada yağ ile birlikte pul biberi hafif kavurun, tencereye ilave edin
- ardından yemeğin tuzunu ayarlayın
- ve gönlünüzce, dilediğiniz gibi servis edin.
Sultan