karışık dolma (patlıcan, kapya biber, kabak)


Etli karışık dolma (patlıcan, kapya biber, kabak) Etli dolma iç harcı iki şekilde hazırlanır. Birinci yöntem; iç harç malzemeleri çiğden bir araya getirilir ve dolama yapılacak sebzenin içerisine doldurulur. İkinci yöntem ise; iç harç malzemeleri belirli sıra ile yağ içerisinde kavurularak dolma içi hazırlanır ve dolma yapılacak sebzenin içerisine doldurulur. Çiğden veya kavrularak hazırlanmış, iç malzeme ile doldurulan dolmaların arasında elbette lezzet farkı var. Bu farkın damaklar üzerindeki etkisi, kişinin yemek alışkanlıklarına göre değişir. Annemiz dolma içini (çiğden veya kavurma) hangi yöntemle hazırlıyorsa, önümüze konan dolmanın lezzetini anne yemeği alışkanlığımıza göre belirleriz. Sultan, bazen etli dolmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler lazım
  • İki patlıcan
  • iki sakız kabağı
  • yedi al biber (kapya biber)
  • 200 gr. kıyma
  • altı kaşık zeytinyağı
  • bir iri soğan
  • üç orta boy domates
  • üç diş sarımsak
  • bir bardak pirinç
  • yarım kaşık domates salçası
  • yarım kaşık biber salçası
  • karabiber, pul biber, kimyon
  • kuru nane, toz sumak, tuz
  • maydanoz, dereotu

Yapılması
  1. patlıcan ve kabağı ikiye bölün içini boşaltın
  2. al biberin sap kısmını kesin ve çekirdeklerini çıkarın
  3. pirinci yıkayın ve süzün, birer tutam maydanoz ve dereotunu doğrayın
  4. soğanı yemeklik, domatesi küp ve sarımsağı irice doğrayın,
  5. iç harçın hazırlanması
  6. dört kaşık yağ içinde sıra ile kıyma, soğan ve sarımsağı kavurun
  7. üzerine sıra ile pirinç, domates salçası, biber salçası, domates
  8. bütün kuru baharatlar ve tuzu ilave edin kavurun
  9. ardından maydanoz ve derotunu ilave edin karıştırın, ocaktan alın
  10. iç harçı sebzelerin içerisine fazla bastırmadan,
  11. ağız kısmında boşluk bırakarak doldurun.
  12. ve üzerlerine birer dilim domatesi kapak olarak kapatın
  13. doldurduğunuz sebzeleri tencereye dizin
  14. 2 bardak sıcak su içine, 1 çay kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı salça koyun karıştırın
  15. tencereye dökün ve dolmaların üzerine iki kaşık zeytinyağı gezdirin
  16. tencere kaynadıktan sonra kapağı kapatın ve ocağı iyicene kısın
  17. dolmanızı ağır ateşte 50 dakika süre ile pişirin ve servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan

Bu blogdaki popüler yayınlar

kuşbaşı kuzu etli sac kavurması

kelle paça çorbası, terbiyeli nasıl yapılır

terbiyeli dana işkembe çorbası tarifi

kestane kabağı tatlısı nasıl yapılır