evde sucuk yapımı ve baharat ölçüleri
Evde sucuk yapımı ve baharat ölçüleri: Evde sucuk yapımı bu tarifle kolay. Evinizde sucuk doldurma tertibatlı kıyma makinesi varsa, sucuk basma işi iki kişiyle yapılır. Kıyma makineniz yoksa, sucuğu tek kişi yapar. Tek kişi sucuk içini bağırsağa plastik huni kullanarak yapar. Nasıl yapar? bağırsağı ıslatır, huniye geçirir ve içine sucuk içini parmaklarıyle basar. Evde sucuk yapımında zor olan, sucuk harcında kullanılacak malzemelerin ölçüsüdür. Bu tarif bu yönüyle bir numaradır. Çünkü, malzeme ölçüleri her damak tadına hitap eder. Sultan evde kangal sucuk ya da parmak sucuk yapımında, her daim bu tarifi kullanır ve hiçbir zaman tarifteki malzeme ölçülerini değiştirmez. Hadi bakalım kolay gelsin.
Neler Lazım
- 2 kilo dana döş etinden kıyma
- 100 gram soyulmuş sarımsak
- 50 gram acı toz biber
- 50 gram tatlı toz biber
- 40 gram kimyon
- 4 gram karabiber
- 40 gram tuz
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1 çay kaşığı çekilmiş karanfil
- 1 çimdik çemen tozu
- 1 su bardağı soğuk içme suyu
- 2 metre kurutulmuş bağırsak
- pamuklu ambalaj ipi
- plastik huni
Evde Halka Sucuk Yapımı
- bir leğenin içine kıyma, dövülmüş sarımsak, baharatları ve tuzu koyun
- macun kıvamına gelene kadar yoğurun
- leğenin üzerini kapatın, buzdolabında bir gece bekletin
- sabah üzerine bir bardak su koyun iyice yoğurun
- bağırsağı el yakmayacak su içinde 15 dakika ıslatın
- yumuşayan bağırsağı istediğiniz uzunlukta kesin
- ve plastik huniye geçirin, geçen ucu iple huniye bağlayın
- huninin içine sucuk içini doldurun ve elinizle bağırsağa basın
- bağırsak içi dolmaya başlayınca alt ucunu düğmleyin
- bağırsağın içini üzerinde boşluk kalacak şekilde doldurun
- peşinden bağırsağı huniden ayırın
- bağırsağı elinizle sıkarak varsa hava boşluğunu yok edin
- en son, bağırsağın iki ucunu birleştirin
- ve halka şekli vererek kangal sucuk olarak iple bağlayın
- yaptığınız sucukları güneşsiz serin bir ortama asın
- her gün sucukları kontrol edin, hava kabarcığı olursa
- iğne ile delerek yok edin
- bağırsak kurumaya başladığında, üzerine su püskürtün
- havanın durumuna bağlı olarak 5 gün veya
- 7 gün içinde kangal sucuklar olgunlaşmaya başladığında
- istediğiniz gibi kızartın ve afiyetle yiyin.
Sultan