el açması pazılı börek tarifi ve malzemesi
El açması pazılı börek tarifi veya el açması pazılı çarşaf böreği, tercihe göre; mayalı hamurdan ya da, mayasız hamurdan yapılır. Börek içerisine kavrulmuş soğan, pazı veya beyaz peynir ilavesiyle hazırlanan iç harç konur. Yufkanın içerisine iç harç serpilerek veya şerit halinde konulduktan sonra rulo yapılır. Rulo elle veye masa üstüne serilen (çarşaf) bez örtüyle yapılır. Bezle yapılan rulo çok düzgün olur. 35 santimlik fırın tepsisi 4 tane yufka alır. Bir demet pazı 500 ila 600 gr. civarındadır. Yarım kilo pazı, iki kuru soğan 4 yufka için yeterlidir. İstenirse, bir demet pazıda kullanılabilir. Sultan çoğu zaman, pazı böreğini bu tarifle yapar.
Neler Lazım
- bir demet pazı
- iki kuru soğan
- 1.5 çay bardağı sıvı yağ
- karabiber, pul biber
- tuz
Hamur Malzemesi
- 600 gr. böreklik un
- 400 gr. su
- bir tatlı kaşığı tuz
Yapılması
- hamuru yoğurun, yarım saat dinlendirin
- ardından dört beze yapın, bir karış boyutunda açın
- üzerlerine sıvı yağ sürün, üst üste koyun
- pazı yapraklarını ve sapı ayrı ayrı ince doğrayın
- soğanı yemeklik doğrayın
- beş kaşık sıvı yağ içinde soğanı kavurun
- üzerine pazı sapını ilave edin, kavurun
- peşinden yaprakları katın, kavurun
- baharatları tuzu ilave edin, soğumaya bırakın
- masanın üzerine örtü yayın, ortasına bir yufka koyun
- yufkayı kenarlarından tutarak açabildiğiniz kadar açın
- üzerine fırça ile sıvı yağı serpin
- harcı dörde bölün, birini yufkanın üzerine serpin
- ardından bezi iki elinizle kaldırarak yufkayı rulo sarın
- ruloyu yağlanmış fırın tepsisi ortasına spiral şeklinde koyun
- diğer yufkalarda aynı işlemi uygulayın
- en son, üzerine yumurta sarısı veya erimiş tereyağı sürün
- tepsiyi 180°C derece fırında 35 dakika pişirin
- ve gönlünüzce servis edin.
Sultan